DvhN: SER Noord-Nederland wil snellere trein Groningen-Amsterdam

05 oktober 2017

actueel > dvhn: ser noord-nederland wil snellere trein groningen-amsterdam

De treinverbinding Groningen-Amsterdam moet een stuk sneller worden.

Dat bepleit de Sociaal Economische Raad (SER) Noord-Nederland in een woensdag gepresenteerd advies over de infrastructuur na 2023.

Lees ook: Nieuwe kansen voor Zuiderzeelijn.

Ook sneller naar Hamburg en Bremen

Niet alleen de treinverbinding met de hoofdstad moet beter en sneller. Ook het spoor naar Bremen en Hamburg verdient en snellere verbinding, bepleit de SER Noord-Nederland.

,,Door de stormachtige ontwikkeling van Groningen als ICT-stad in samenhang met Google in de Eemshaven, is er een ‘datazone’ Amsterdam-Groningen-Eemshaven ontstaan”, motiveert de SER de snellere treinverbinding.

Kansen voor woon- en werkklimaat

,,De grote kansen die er liggen op het gebied van energietransitie, specifiek in de combinatie van windenergie en groene waterstof, heeft van Groningen een economisch knooppunt van nationale betekenis gemaakt. Dit vereist goede, snelle fysieke verbindingen met de rest van de wereld, te beginnen in Nederland”, staat in de rapportage.

Lees ook: Nieuwste intercity blijft 30 jaar op het spoor.

De SER Noord-Nederland denkt dat een snellere spoorverbindingen gunstig zijn voor werk- en woonklimaat. ,,Werken in Amsterdam en wonen in het Noorden wordt een stuk gemakkelijker waardoor de druk op de Randstad wordt verminderd. Daarnaast wordt het eenvoudiger om de toeristische druk op met name Amsterdam deels af te leiden naar het Noorden.”

Lees hier het artikel op DvhN.