DvhN: Bouw Testpark transportsysteem Hyperloop in Groningen

04 april 2017

actueel > dvhn: bouw testpark transportsysteem hyperloop in groningen

Door Johan de Veer

De noordelijke provincies zien de Hyperloop als een ‘doorbraakproject’ voor de nationale economie. Ze mikken op een testpark in Groningen.

De Hyperloop is een plan voor een transportsysteem dat mensen met een indrukwekkende snelheid van 1200 kilometer per uur in een soort koker door een buis vervoert.

In de noordelijke lobbybrief aan kabinetsformateur Edith Schippers hameren de provincies Friesland, Groningen en Drenthe op het grote belang van een testlocatie voor de Hyperloop in Groningen. Schippers die aan de inhoud van een nieuw regeerakkoord werkt, wordt gewezen op de noodzaak gezien de gebrekkige aansluiting van Nederland op snelle Europese transportnetwerken. Volgens de noordelijke provincies is dat een gemiste kans voor Nederland. Om rap koers te kunnen zetten naar Zuid-Europa, is op zijn minst een snelle verbinding nodig tussen de metropoolregio’s Amsterdam, Hamburg en Berlijn. De kunst is om economisch krachtige gebieden in Europa aan elkaar te koppelen. Top Dutch, een samenwerking van de drie noordelijke provincies, heeft de ambitieuze plannen voor de Hyperloop al eens ontvouwd.

Met de Technische Universiteit (TU) in Delft onderzoekt Top Dutch of er in het buitenland partners te vinden zijn voor de ontwikkeling van het nieuwe vervoerssysteem dat doet denken aan buizenpost.

Lees hier het volledige bericht.