TROUW: Jouke van Dijk 'Doe 'ns een weekendje Dokkum'

19 juli 2020

actueel > trouw: jouke van dijk 'doe 'ns een weekendje dokkum'

Onze voorzitter Jouke van Dijk is door Lodewijk Dros geïnterviewd over toerisme in het Noorden. Dit artikel stond afgelopen zondag in de Trouw.


Van de hordes toeristen die naar de eilanden trekken, profiteren de Friese en Groningse kusten veel te weinig. Volgens Jouke van Dijk, zelf uit Holwerd, kan dat anders. ‘Maar dan moet er wel iets te beleven zijn.’

Het is Werelderfgoed, het Waddengebied en dat kun je heel mooi vanaf de vaste wal bekijken

zegt Jouke van Dijk. Hij is pal aan de kust geboren, in Holwerd, de vertrekplaats voor de boot naar Ameland. “Als kinderen ­zagen wij die stroom toeristen wel gaan, maar zelf kwamen we ­zelden op de eilanden.”

Hoogleraar Jouke van Dijk (1956) is arbeidsmarktspecialist aan de Rijksuniversiteit Groningen, voorzitter van de Sociaal Economische Raad Noord-Nederland en ­directeur van de Waddenacademie in Leeuwarden. De academie onderzoekt de Waddenregio en z’n - ook economische - toekomst.

In het net verschenen ‘Een klein land met verre uithoeken’ toont geograaf Floor Milikowski hoe de overheid vanaf de jaren tachtig economische zwakkelingen de rug toegekeerd heeft, onder het motto don’t back the losers, pick the winners. Met ingrijpende gevolgen. Terwijl de Nederlandse bevolking de komende vijftien jaar stug doorgroeit, krimpt het noorden van Friesland en Groningen, meldde het CBS eind vorig jaar. De cijfers zijn dramatisch: het platteland ontvolkt daar met maar liefst 5 tot 10 procent.

Jouke van Dijk is minder pessimistisch. De kust, zegt hij, kan de provincies er weer bovenop helpen. Daarvoor moet er nog wel veel water door de Waddenzee stromen. Want de noordkust van Friesland en Groningen mag dan Waddenkust zijn, veel toeristen stoppen er niet, voor ze scheepgaan op weg naar de eilanden. Ze zien niet eens hoe mooi het er is, zegt Van Dijk.

Lees het volledige artikel hier.